e-Visum Vietnam of toch Visa on Arrival?

e-Visum Vietnam of toch Visa on Arrival?

Voor veel mensen lijkt het aantrekkelijk: bij aankomst in Vietnam even een visum regelen op het vliegveld. Zo’n Visa on Arrival Vietnam is echter lastiger te bemachtigen dan u denkt. En daarbij een stuk duurder dan het e-visum Vietnam. De regering van Vietnam heeft nog niet zo lang geleden, in 2017, het elektronische visum ingevoerd als experiment. Dit elektronische visum, afgekort e-visum, is erg populair en daarom heeft de regering besloten het experiment met nog eens 2 jaar te verlengen, tot 2021. Voorlopig kunt u dus nog gebruik maken van de mogelijkheid al voor vertrek op eenvoudige wijze een visum voor uw reis naar Vietnam aan te vragen.


Vietnam is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder toeristen. Om het toerisme te bevorderen heeft de Vietnamese overheid verschillende maatregelen genomen. Het elektronische visum is er daar een van.

Nadelen Visa on Arrival

Twijfelt u voor welke optie u kiest, dan is het goed om te weten dat er nogal wat nadelen zitten aan het Visa on Arrival. Eenmaal gearriveerd in Vietnam zult u eerst moeten uitzoeken waar en hoe u uw visum kunt bemachtigen. Tevoren heeft u al een approval letter moeten kopen voor een bedrag van €20. Heeft u het juiste loket gevonden, dan moet u op het vliegveld op uw beurt wachten. Dat kan betekenen dat u een flinke tijd in de rij staat. Niet alleen omdat er meer mensen zijn die een Visa on Arrival willen kopen maar ook omdat het aantal loketten steeds verder afneemt. De Vietnamese regering stimuleert de aanschaf van het e-visum en maakt het steeds minder aantrekkelijk een Visa on Arrival te kopen. Er zijn steeds minder loketten en er is steeds minder personeel.

De kosten van het Visa on Arrival zijn ook minder gunstig dan de kosten van een e-visum. U betaalt dus €20 voor de approval letter en op het vliegveld moet u voor de stamping fee betalen. De kosten van die stamping fee variëren van $25 tot $50. U moet betalen in de juiste valuta of krijgt te maken met wisselkoersen.

Kosten en aanschafprocedure e-visum Vietnam

De kosten van een e-visum zijn beduidend goedkoper: vanaf €39,95 per persoon. De aanvraagprocedure is ook veel gemakkelijker en kan geheel online. U vult het aanvraagformulier in dat geheel in het Nederlands is. U betaalt met iDeal, Mister Cash, per overschrijving of met PayPal. U heeft geen creditcard nodig om een e-visum Vietnam aan te vragen. Een scan van pasfoto en paspoort dient te worden meegezonden bij uw aanvraag. U ontvangt het visum per e-mail en kunt het daarna uitprinten en meenemen op reis.

Voorwaarden voor het e-visum Vietnam

Paspoorthouders uit België en Nederland kunnen gebruik maken van de mogelijkheid een e-visum Vietnam aan te vragen. Duitsers kunnen maximaal 15 dagen visumvrij reizen (tot 30 juni 2021). Nederlanders en Belgen hebben recht op een single entry visum (eenmalig binnen reizen) en mogen met het e-visum maximaal 30 dagen in Vietnam verblijven.

Het is voor de aanvraag van het e-visum niet nodig dat u al exact weet waar u in Vietnam verblijft maar u dient wel aan te geven waar u de eerste nacht zult verblijven.

Vraag het e-visum tijdig aan. Het duurt na uw aanvraag maximaal 72 uur voordat u het e-visum ontvangt. Wilt u sneller kunnen vertrekken dan kunt u kiezen voor een spoedaanvraag.

Enkele bijkomende voorwaarden

Uw paspoort moet voldoende lang geldig zijn, minimaal tijdens de gehele periode dat u in Vietnam verblijft. De gegevens uit uw paspoort en in het visum moeten voor 100% overeenstemmen. Denk er aan dat minderjarige medereizigers zowel een eigen paspoort nodig hebben als een eigen e-visum. U komt niet in aanmerking voor het e-visum als u de afgelopen drie jaar Vietnam bent uitgezet of een overdraagbare ziekte heeft.

Wat de pasfoto betreft die u bij uw aanvraag dient te uploaden: de pasfoto moet in kleur zijn en u mag op de foto niet lachen of een bril dragen. Het moet een recente pasfoto zijn en liefst zijn genomen bij een licht egale achtergrond.

U mag met het e-visum alleen via bepaalde grensovergangen het land binnen reizen. Dit betreft zowel bepaalde luchthavens, havens als grensovergangen over land. Op onze aparte pagina over de voorwaarden voor het e-visum Vietnam leest u precies om welke grensovergangen het gaat.

Algemene reisinformatie Vietnam

In Vietnam kunt u een infectieziekte oplopen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen kunt u kiezen voor verschillende vaccinaties. Hoewel er geen speciale vaccinaties verplicht zijn worden sommige wel sterk aangeraden. Ziekten die in Vietnam voorkomen zijn onder meer Bilharzia (overgebracht door een zoetwaterworm), Buiktyfus, Dengue, Cholera, Tetanus, Difterie. Ook Hepatitus A en B, Polio en Gele Koorts komen voor in Vietnam. Op onze speciale pagina over vaccinaties voor Vietnam leest u meer informatie over deze ziektes, hoe u zich kunt voorbereiden op uw reis en wat de kosten zijn van eventuele medische consulten en informatie over uw zorgverzekering.

Lees ook onze pagina met reisinformatie over Vietnam. Hier vindt u meer over de munteenheid, het klimaat en over de bevolking in Vietnam.